Google, META vás šmírují a profilují, aby bylo možné na vás a vaše kontakty cílit. Používejte i kvůli ostatním lidem se kterými komunikujete soukromé služby jako je Proton.
Seznam aplikací zaměřených na zachování soukromí uživatelů je ZDE (anglicky).

Rostlinný olej RICINOVÝ - Články obecné - PR Net
Home > Články obecné > Rostlinný olej RICINOVÝ

Rostlinný olej RICINOVÝ

Je-li řeč o ricinovém oleji, první, co se mnohým z nás vybaví, jsou „výhrůžky“ doktora Pilulkina z knížky Neználkovy příhody, že zlobivého Neználka za trest nakrmí několika lžícemi ricinového oleje. Chuť tohoto oleje je totiž nezapomenutelná, podobně jako jeho projímací účinky! Skutečnost, že působí už v tenkém střevě a během 2–8 hodin po požití dochází k pročištění, znali i staří Egypťané a později ricinový olej k těmto účelům hojně využívali lékaři na Východě i na Západě. Dnes se však tomuto legendárnímu rostlinnému oleji budeme věnovat zejména z hlediska jeho vnějšího využití.

Ricinový olej se získává lisováním ze zralých semen skočce obecného, která jsou bezbarvá až bledě žlutá. Skočec je dekorativně vyhlížející a také velmi rychle rostoucí polokeř,

který může dorůst až do výšky 4,5 metru, pokud je pěstován v oblastech s mírným podnebím, ale může to být i drsný trnitý keř či stromek, který v teplejším podnebí dorůstá až do výšky 15 metrů. Skočec pochází pravděpodobně z Afriky, ale některé zdroje uvádějí jako zemi původu Indii, Brazílii a Čínu, což jsou země největších producentů ricinového oleje.

Rostlinný olej ricinový Original ATOK (Ricinus communis seed oil) patří mezi oleje s vyšší hustotou a menší vstřebatelností. Hlavní uplatnění nachází jako součást masážních reparátů (masážní oleje). Zvyšuje totiž jejich hustotu, a tedy zpomaluje jejich vstřebávání do pokožky, což se výborně uplatňuje zejména při relaxačních typech masáží. Ricinový olej působí na pokožku velmi příjemně, zjemňuje ji a spolehlivě udržuje její přirozenou vlhkost. Z kosmetického hlediska má tento rostlinný olej poměrně široké uplatnění. Používá se například jako přídavek do preparátů určených k péči o vlasovou pokožku a řasy, do rtěnek, mastí, krémů, pleťových vod a tonik, do průhledných mýdel a mnohých jiných výrobků. Ve farmaceutickém průmyslu se běžně využívá například jako základ pro výrobu čípků. Velmi zajímavé zkušenosti s využitím ricinového rostlinného oleje uvádí aromaterapeut Jan Kusmirek ve své publikaci Tekuté slunce. Píše zde: „ Moje žena uposlechla rady starých Římanů a zjistila, že olej je účinný při ošetření kožních vad, například hnědých jaterních a stařeckých skvrn. Obklady z ricinového oleje v kombinaci s citronovým nápojem prý posilují imunitu při léčbě pacientů trpících AIDS.“

Přírodní kosmetika Original Atok

  1. No comments yet.
Submitting Comment, Give me a second...

Leave a comment

Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
Trackbacks & Pingbacks ( 0 )
  1. No trackbacks yet.